fredag 19 maj 2017

RECEPT: Rostad saffranssötpotatis och rotfrukter

Saffran är inte bara en smak som bara äts kring jul för min del, utan den smakfulla kryddan hänger med året runt. Förut gjorde jag alltid saffranris men med min fäbless för sötpotatis testade jag att kombinera dessa för ett tag sen. Succé såklart!

RECEPT
Du behöver 
  • ca 1-1,2kg sötpotatis 
  • ~ 250g morötter 
  • ~ 250g palsternacka  
  • 30-40g kokosolja 
  • Matsked olivolja
  • Saffran
  • Nypa salt








Gör såhär: 
1. Starta ugnen på 150grader. Börja med att skala sötpotatisen om du inte vill ha med de, funkar vilket som. Hacka sedan upp den i önskat format. 
2. Gör likaså med morötter och palsternacka. Lägg sötpotatis och rotfrukter i separata skålar. 
3. Smält kokosolja i mikron, addera saffran efter tycke och smak. Gissar på att jag använde ca 0,25g (halv påse). 
4. Addera olivoljan i den smälta kokosoljan. 
5. Fördela och gnid in oljan jämnt över sötpotatisen och slå sedan ihop med rotfrukter och fös över till en ugnsplåt. Rosta grönsakerna i ca 60min tills att sötpotatisen blivit av med den "frostiga" känslan vid stickprov. Vill man förkorta tiden går det självklart att höja temperaturen. :) 
Tips: Addera riven kokos innan du slänger blandningen i ugnen för en liten exotiskt touch. 
Servera potatisen med currykyckling/torsk/lax eller något spiskumminkryddat.

Räcker till 5 matlådor, alternativt ca 4-5 personer. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar