Mitt första go-to mellanmål som är proteinrikt är äggprotein + frukt. Vanligtvis kör jag på banan då det är smidigt att ta med och alltid gott tillsammans med chokladprotein. Vill man köra lite mer low-carb funkar det ju utmärkt att byta ut bananen mot en liten näve mandlar/cashews eller varför inte paranötter.
Jag har testat lite olika sorters proteinpulver som inte är mjölkproteinbaserade pga min allergi, både växtbaserade och andra äggproteinbaserade och har fastnat smakmässigt för MMSports äggprotein. Den klumpar sig inte så mycket om du använder dig av smartshaker med filtret i, chokladsmaken är god (jordgubb/banansmaken är hemskt söt och sliskig) och priset är helt klart bra med.
Har man tillgång till mixer, tex om man dricker en shake hemma så är ett tips att mixa den med ICAs kokos- och rismjölk plus en matsked kakao. Det blir riktigt smarrigt och aningen lyxigare!
Scitec har ett äggprotein som smakar skit, men deras biffprotein är faktiskt helt okej. Lite åt de söta hållet, men funkar väldigt bra att röra ner i gröt.
Tips på andra mjölkfria mellan är:
- Chiagröt med bär/frukt
- Kokt ägg
- 150-200g stekt äggvita + 1 ägg
- Havregurt/soygurt + granola
- Havregrynsgröt med toppings
- Smörgåspålägg såsom skinka, kalkonskinka, rostbiff + frukt/ liten näve nötter
- "Äppelpaj" - Stekt äggvita, äpple + havregryn (kanel, sötningsmedel, lite salt)
- Bananpannkor (recept finns längre ner i bloggen)
Jag strävar väl som oftast att få in någon typ av matvara som har fiber i sig till nästan alla mål, för det uppskattas av min mage. Därav blir det oftast protein + något annat, eller bara något mer fiber i. Har verkligen inga problem med att få i mig mina 150-160g protein varje dag, utan som oftast blir ett av mina mellanmål kolhydratsbaserat såsom gröt, granola eller en frukt bara.
Chiagröt på havremjölk med färska jordgubbar. Har inte hittat något som funkar så bra som detta för min maghälsa som 1 eller 1/2 portion chiagröt varje dag.
För att göra denna behöver du 15g chiagrön, 1/3msk psylliumfröskal, 5g riven kokos som du kör i mixer tills det blir ett "pulver". Rör ihop med 200g havre/ris/mandel/kokosmjölk + lite sötströ. Låt stå tills har svällt upp och blivit "gele'igt". Servera med bär, frukt eller varför inte en stor näve hemgjord granola.
"Trasig äppelpaj" Äggvita stekt med äpple och kanel + havregryn, honung, kanel och en nypa salt.
Äggvita + 1ägg stekt i kokosolja.
Grönsaker (tomat, gurka, broccoli, paprika, spenat tex) + frysfärsk basilika/(örter) från Findus.
Ett tips, för att göra äggvita på dunk gott, addera lite kycklingbuljong. Någonting jag testade häromdagen och tyckte det tog bort den där bismaken som ibland är tydlig när man kör med äggvita på dunk. Det är säkert gott med andra typer av buljonger också. Även torkade örter är en god kryddning. :)
Stekt äggvita, havregrynsgröt med hallon + sötströ.






Inga kommentarer:
Skicka en kommentar