lördag 9 maj 2015

RECEPT: Matiga och glutenfria bananpannkakor med nektarin

Idag lyckades jag verklígen med ett par riktigt smarriga bananpankakor! Man blir bättre och bättre desto fler smetar man rör ihop och testar sig fram lite. Det som var lite annorlunda med dagens recept var att jag testade tapiokamjöl* för första gången i smeten. Dem blev perfekt matiga och inte svårhanterliga i stekpannan. Jag använder mig att plättgjutjärn, eller vad man nu ska kalla det för. Då blir dem alla jämnstora och fina. Gäller bara att hitta rätt temperatur. Du behöver en mixer eller/och en stavmixer för att göra detta recept. 


RECEPT


  • 1 normalstort ägg
  • 1,5dl flytande äggvita
  • 2msk tapiokamjöl (kan ersättas med potatismjöl) 
  • 1dl havregryn
  • 1 liten/medelstor banan (~100g) 
  • 4krm bakpulver
  • 1krm kanel 
  • Knivsudd äkta vanilj
  • 1tsk sötströ 
  • Salt
  • 1 nektarin

1. Börja med att vispa ihop ägg och äggvita med hjälp av stavmixern i 1,30-2min.
2. Häll i tapiocamjölet, mixa tills det blir klumpfritt.

3. Kör sedan havregrynen till mjöl i en mixer eller om du har havremjöl hemma och häll i smeten - mixa slätt (2dl havregryn är ca 35-40g, så väg havremjölet ifall det är det du tänker använda, för 1dl havregryn är inte lika mycket som en 1dl havremjöl
4. Släng i banan, bakpulver, kanel, vanilj, sötströ och lite lite salt bara. Mixa slätt och ställ åt sidan för att svälla lite.
5. Medan smeten får tjockna till sig en aning skivar du upp nektarinen i tunna skivor. Du kan även använda dig av tex äpple, päron eller persika, vad som en faller dig i smaken tillsammans med banan och går att skära upp i tunna skivor.
6.  Nu till stekningen. Självklart val av olja är kokosolja och jag hade på strax under medelvärme med gjutjärnspanna. Skivorna av nektarin slänger du på när du hällt i smeten, jag hade två på varje pannkaka. Min gissning är att om man kör teflon får man ha lite högre värme först och hälla i smeten långsamt så att den inte flyter ut för mycket, sedan sänka värmen och steka till det formas bubblor på ovansidan och smeten har stelnat till en aning.

Serveras med en splash av alpro coconut cream(?) och riven kokos. 



* Tapiokamjöl - Tapioka (sp. tapioca, över port. av tupí tïpïok 'återstod', 'koagulerad massa'), stärkelse ur växtarten kassava. Tapioka utvinns ur kassavaväxtens rot i form av gryn, flingor och mjöl. Toapiokamjöl används till brödbak, redning av soppor och till frukrätter/såser. Påminner om majsmjöl/potatismjöl. Finns i butiker med lite specialsortiment skulle jag gissa på, hittas i den glutenfria hyllan på ICA. Användbart mjöl inom Paleo. 

,


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar